Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Besjemena lubenica- novi hit u proizvodnji lubenice
MONITUS AGRO d.o.o.
Zašto je besjemena lubenica pravi hit i kako se uzgaja?
Svjedoci smo sve veće potražnje za manjim lubenicama, ali pravi hit su mini besjemene lubenice. Besjemena lubenica je lubenica bez sjemenki, sa sočnim mesom i prekrasnom čistom crvenom bojom.
Syngenta je prva razvila besjemenu lubenicu težine 7-10 kg (Fascination F1), koja je trenutno najprodavanija lubenica u svijetu. Ono što privlači kupce je naravno to što nema sjemenki, pa je svaki zalogaj posebno sočan i sladak.
Osim Fascination, u našoj ponudi ćete pronaći pravi hit, mini besjemenu lubenicu težine 2-3 kg (Bibo F1). Više o njima pročitajte u rubrici "Sjeme povrća".
Ovakva lubenica, s obzirom da nema sjemenki, zahtjeva oprašivače. Jedan način je da se uz besjemenu lubenicu sadi oprašivač, kojeg lubenica preraste, te se on osuši. Tako se ne gubi vegetacijski prostor. Od oprašivača u ponudi imamo SP4.
Drugi način je saditi sjemenu lubenicu uz besjemenu u omjeru 1:3 (Mirsini, Karistan i sl.). Što znači da se sadi 3 reda besjemene lubenice, pa 1 red sjemene lubenice. Za puni rodni potencijal treba odabrati hibrid sa dobrom sposobnošću stvaranja muških cvjetova i sličnom dužinom vegetacije.
Na koji god se način odlučili, i vi i vaši kupci bit ćete oduševljeni okusom besjemene lubenice.
Objavljeno: 22.01.2021 / 12:23
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE