Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Carolina Strongback pokazuje izvanredne rezultate
MONITUS AGRO d.o.o.
Pokusi u dolini Neretve pokazali su svu moć ove podloge
Proizvodnja povrća, pa tako i lubenica, sve je zahtjevnija svake godine. Sredstava za zaštitu bilja sve je manje, a problema je sve više. Tako proizvođači lubenice u dolini Neretve, uz sve ostalo, imaju problema s nematodama. Zato smo ove godine u pokus stavili novu podlogu za lubenicu otpornu na nematode.

Otporna na nematode i fuzarijsko venuće

Carolina Strongback je nova podloga (Citrullus amarus). U pokusnom polju posađen je Mirsini na novu podlogu te na staru podlogu u interspecijes tipu. Na slikama možete vidjeti razliku nakon prve berbe.
Biljka kalemljena na staru podlogu gotovo je uništena, vriježa se osušila, plodovi se spržili, a korijen nastradao. S druge strane, biljka kalemljena na novu podlogu još je u dobroj kondiciji, plodovi skriveni u blagom hladu čekaju sljedeću berbu, a korijen je potpuno zdrav i funkcionalan.
Osim toga što je biljka ostala zdrava, kvaliteta ploda biljke kalemljene na novu podlogu ostala je ista. Vanjski izgled, boja i okus plodova se ne razlikuje.

Sljedeće godine ponovno u pokusu

Ovo je bila prva godina za ovu podlogu na tlima Hrvatske. Iduće godine ćemo imati veći broj sjemena, te ćemo ju postaviti u pokus na više lokacija te tako dobiti potpunije rezultate.
A do tada, pogledajte na slikama i u videu kako je to izgledalo ove godine.

Objavljeno: 09.08.2022 / 09:55
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE