Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Cijepljenje (kalemljenje) lubenice
MONITUS AGRO d.o.o.
Cijepljene biljke su dosta izdržljivije i prinosnije
Kalemljenje ili cijepljenje lubenice je proces spajanja plemke (podloge) i lubenice. Kalemljenje se vrši radi otpornije i prinosnije biljke. Lubenica je kultura osjetljiva na bolesti i štetnike, na stresne uvjete, te na plodored. Zato se unazad par godina kod nas sve više proizvođača odlučuje na uzgoj kalemljene lubenice.

Uzgoj kalemljene lubenice

Prije samog kalemljenja, uzgoj počinje sjetvom lubenice. Lubenica se sije 4-5 dana prije podloge jer sporije niče, a podloga u startu ima deblju stabljiku. Kada biljke dosegnu željenu fazu, pristupa se kalemljenju. Sami proces kalemljenja se do prije par godina smatrao dosta zahtjevnim i kompliciranim, međutim danas se sve više proizvođača upušta i u ovaj proces. Spajaju se podloga i lubenica te se tako kalemljene biljke ostavljaju na tamnom i toplom mjestu, u uvjetima koji će osigurati bolje spajanje. 

Podloge za lubenicu

Kalemljenjem se dobije čvršća i stabilnija biljka, otpornija na bolesti i napade štetnika, a samim tim i prinosnija. Za podlogu se najčešće koriste Lagenaria ili Interspecijes tipovi. Od Interspecijes tipa imamo Vitalley i Carnivor, a od Lagenarie najviše se koristi podloga Emphasis.
Emphasis odgovara svim tipovima lubenice, biljka ima jači vigor i daje viši prinos čak do 30%. Jednostavna je za kalemljenje i ima visok postotak prijema.
Objavljeno: 28.03.2022 / 14:54
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE