Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost cvjetače
MONITUS AGRO d.o.o.
Cvjetača je bogatija bjelančevinama i mineralima od kupusa

Veliki bijeli metamorfozirani cvat s nekoliko najmlađih listova koristi se za prehranu. Jestivi dio cvjetače zametak je cvata. Sastoji se od hipertrofirane, kratke i debele cvjetne stabljike te od cvata.

Neki novi tipovi

Cvat može biti različitog oblika (od poluokruglog do stožastog). Boja cvata se razlikuje, iako kod nas još uvijek prevladava i traži se izrazito bijeli, u svijetu je sve veća potražnja za šarenim cvatom (narančasti, ljubičasti...). Bijeli cvat, ukoliko je izložen suncu, brzo potamni, čime gubi svoju tržišnu vrijednost. Syngenta je, do sada jedina, pronašla rješenje u novom genotipu (vidi Destinica).

Odlična dijetetska namirnica

Priprema se svježa, kao salata, ali najviše se koristi kuhana u različitim jelima. Često se i konzervira smrzavanjem.

Prema hranidbenoj vrijednosti po sredini je u odnosu na ostale kupusnjače. Cvjetača je bogata sirovim bjelančevinama i mineralima, ne kao brokula, ali bogatija nego kupus.

Od vitamina najzastupljeniji su vitamin K i vitamin B, koji u kombinaciji s folnom i ostalim kiselinama imaju pozitivan učinak na tijelo. Takva kombinacija sprječava stvaranje upala crijeva i smanjuje rizik od urođenih defekata fetusa. Cvjetača se zbog toga može naći u menijima preporučenima za trudnice. Ali osim toga, cvjetača ima nisku kalorijsku vrijednost pa je odlična dijetetska namirnica.

Antistresna i antidepresivna namirnica

Redovita upotreba cvjetače povećava otpornost na stres i smanjuje osjetljivost na depresiju i apatiju, a nizak kalorijski sadržaj kuhane cvjetače omogućuje njezino korištenje u svakoj prehrani.Osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i drugim važnim sastojcima - antioksidansima i fitokemikalijama.

Sve cvjetače iz naše ponude pogledajte na Sjeme povrća.

Objavljeno: 23.04.2021 / 11:32
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE