Vijesti |
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost rotkvice | |
Gomolj ove biljke je prava dijetalna hrana | |
Rotkvica je povrće bez kojeg je nazamisliv Uskršnji doručak, te je vrlo cijenjena namirnica. Negdje je smatraju lijekom protiv raznih tegoba, vrućice, dišnih problema i žuči. Potječe iz istočnog Mediterana i odavno je poznata kao povrće.
Dijetalno povrćeTrenutno prevladavaju okrugli gomolji, iako su prvi poznati kultivari imali izduženi oblik. To je biljka blage klime, najbrže raste na temperaturama oko 17°C. Može podnijeti niske temperature do -4°C.
Rotkvica se najčešće koristi kao svježa, narezana u salate, ili uz sendviče. Osim gomolja mnogi koriste i mlado lišće u miješanoj salati. Prema hranidbenoj vrijednosti zaostaje za rotkvom, zato što se koristi gomolj vrlo mlade biljke. Zato se smatra i jeste u punom smislu, dijetalno povrće.
Bogatstvo vitamina i mineralaBogata je gorušičinim uljem i limunskom kiselinom, što joj daje pikantan okus. Uz visok sadržaj vode, gomolji rotkvice su bogati ugljikohidratima i mineralima. Od minerala su najzastupljeniji natrij i kalij.
Ipak, rotkvica je najpoznatija po tome što je bogata vitaminom C i prehrambenim vlaknima, koja imaju dobar utjecaj na ljudsku probavu. Količina vitamina C je tolika da 100g rotkvice zadovoljava 25% dnevne potrebe za tim vitaminom.
Od naših rotkvica najčešće koristite Rondar, a više o njemu u rubrici Sjeme povrća.
|
|
Objavljeno: 22.03.2021 / 09:36 | |
Autor: Marin Mihaljević | |
|
|
Pročitaj i ovo |