Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s biljkama: nutritivna vrijednost tikvice
MONITUS AGRO d.o.o.
Tikvice su idealna ljetna namirnica
Ovo povrće je tijekom ljeta poprilično dostupno, a preporučuje se što više ih konzumirati jer blagotvorno djeluju na naše zdravlje. Osim ugljikohidrata, proteina i masti, one u sebi sadrže i razne minerale i vitamine.
Osim toga, tikvice su bogate antioksidansima, mogu sniziti šećer u krvi, poboljšati kardiovaskularno zdravlje, doprinijeti boljem vidu te mršavljenju.

Bogatstvo minerala i vitamina

Od minerala tikvice sadrže: mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Odličan su izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeakstantin, te beta karoten. Udio vode u tikvicama se kreće između 70 i 90%.

Konzumacija tikvice pozitivno utječe na zdravlje probavnog sustava. Visok unos prehrambenih vlakana potiče pražnjenje crijeva, a samim time i uklanjanje toksina iz organizma. Prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama crijeva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni.

Razni načini prireme

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Jede je se na niz načina, od kuhane, svježe, samostalnog priloga, kao dijela različitih jela, od variva do burgera, pa čak i u desertima. Dakle, ako volite tikvicu, pronaći ćete način da ona završi na vašem tanjuru.

U 100 g kuhanih tikvica nalazi se negdje oko 7 g kalorija.

Novi hibridi tikvice

Uz odavno poznat hibrid Naxos, od ove godine imamo i dva nova hibrida- Rhodos i Zefiros.
Pogledajte i video o Zefirosu:

Objavljeno: 13.07.2021 / 11:00
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE