Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s bolestima: kupusna kila
MONITUS AGRO d.o.o.
Ova bolest se javlja u području intenzivnog uzgoja kupusa

Problemi s Xanthomonasom i kupusnom kilom

Kod istog proizvođača smo na susjednim parcelama naišli na problem s kupusnom kilom i na crnu trulež provodnih snopova na kupusu (Xanthomonas campestris). O crnoj truleži smo već pisali (link), a na slikama možete vidjeti kako izgleda Toreador u odnosu na druge hibride. Toreador je dosta tolerantniji na ovu bolest.

Kupusna kila (Plasmodiophora brassicae)

Kupusna kila je bolest prisutna u gotovo svim područjima intenzivnijeg uzgoja kupusa. Bolest se primjećuje na korijenu ili na korijenovu vratu, te na listu (pogledajte slike).
Na korijenu se formiraju zadebljanja, kao posljedica hiperplazije i hipertrofije stanica korijena. U početku ta zadebljanja imaju istu boju kao i korijen, ali kasnije postaju tamnija te pucaju. U nadzemnom dijelu simptomi su zaostajanje u rastu, smanjenje lisne mase te gubitak turgora listova. Simptomi se najprije i najlakše mogu vidjeti na presadnicama.

Širenje kupusne kile

Raspadanjem zaraženog korijena trajne spore dospiju u tlo, te tamo klijaju i nastaju zoospore s jednom jezgrom i dvije flagele. U kiselom tlu iscjedak korijena kupusnjača potiče klijanje spora. Nastale zoospore kreću se u vlažnom tlu do korijena, tu odbace flagele i prodiru u epidermalne stanice korijena. Zaražene stanice potiču diobu okolnih stanica, pa na taj način nastaje hiperplazija.
Najpogodnije temperature za klijanje spora su 18 do 23 °C, ali bitno je naglasiti, potrebno je kiselo tlo.

Rješenje za kupusnu kilu

Jedine mjere protiv ove bolesti jesu plodored, kalcifikacija i sadnja otpornijih hibrida. Kalcifikacijom možemo korigirati kiselost tla, pa podizanjem pH vrijednosti na 7,5 možemo onemogućiti razvoj parazita.
U našoj ponudi možete pronaći dva hibrida kupusa s otpornošću na kupusnu kilu (Kilagreg i Kilajack), te kelj Cordesu.
Objavljeno: 22.09.2021 / 08:12
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE