Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s bolestima: plamenjača salate
MONITUS AGRO d.o.o.
Bremia lactucae- ova vrsta plamenjača napada salatu, endiviju i radič u svim fazama razvoja
Izvor primarne infekcije plamenjače salate je najčešće iz kontaminiranog sjemena (uglavnom iz vlastitog uzgoja), ali postoje i drugi izvori. Ova vrsta plamenjače razvila je brojne patotipove, tako da izvor mogu biti i oospore u zaraženim biljnim ostacima ili susjedni zaraženi usjevi. Neki izolati sami stvaraju oospore, što znači da su homotalični (samooplodni), ali uglavnom su heterotalični. Zaraza se u povoljnim uvjetima brzo širi. Temperature potrebne za nesmetano klijanje konidija su +2°C do +31°C, a optimalna je +10°C. Od trenutka infekcije do prvih simptoma plamenjače prođe 5-14 dana.
Plamenjača napada salatu, endiviju i radič, a biljke su osjetljive u svim fazama razvoja. Oštećenja na razvijenim listovima različite su veličine, uglata oblika, jer su omeđene žilama lista. U početku su ta mjesta svijetlo zelene do žute boje. Na starijim listovima postaju klorotična, zatim potamne ili tkivo lista postaje tanje, suho i prozirno.
Na listovima se javlja nekoliko simptoma: lezije na obje strane lista, male ulegnute nekroze, ozljede sa sporulacijom na licu i naličju lista i sl. Različiti simptomi javljaju se zbog razlika u klimatskim uvjetima u doba pojave i širenja bolesti i zbog različite otpornosti.
Od ove godine imamo salate otporne na novu rasu plamenjače, a to su: Spirole, Radian, Elodian i Prodigio.
Više o njima pogledajte u kategoriji "Sjeme povrća".
Objavljeno: 03.02.2021 / 12:53
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE