Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se s bolestima: venuće salate
MONITUS AGRO d.o.o.
Venuće salate (Fusarium oxysporum f. sp. lactucum)
Venuće salate može izazvati više patogenih organizama. Nekoliko Pythium vrsta može izazvati venuće, palež lista i trulež korijena, dok Fusarium oxysporum najčešće izaziva venuće salate. Venuće izazvano ovim patogenom je jedno od najvažnijih bolesti salate, a uzrokuje i najveće ekonomske štete diljem svijeta. Gubitak prinosa može biti od 20 do 70 %, ovisno o sorti, vremenskim uvjetima i načinu uzgoja.
Fusarium oxysporum f. sp. lactucum može izazvati venuće kod salate već kod klijanaca, ali i kod odraslih biljaka. U odraslih biljaka listovi žute najčešće na jednoj strani glavice, što je prvi znak prisutstva patogena. Požutjeli listovi na vrhu nekrotiziraju,  neke biljke zaostaju u rastu ili uopće ne formiraju glavicu. Najčešće se dogodi da biljka uvene.
Na uzdužnom presjeku korijena boja se mijenja u crvenkasto smeđu, a provodni snopovi postaju tamnosmeđi. Često se dogodi da je biljka formirala glavicu i da izgleda zdravo, međutim kad se presječe, vidi se promjena boje.
Iako postoje sorte salate otporne na venuće, najbolje rješenje je poštivanje plodoreda. Od naših sorti, na venuće su otporne: Gondola- zimska salata, Gloriole- proljetna i ljetna salata, te nova sorta Spirole- proljetna i jesenska salata.
Objavljeno: 19.11.2020 / 09:14
Autor: MA
Pročitaj i ovo
CLOSE