Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se sa štetnicima- kukuruzna sovica na tikvici
MONITUS AGRO d.o.o.
Najčešće prelazi s cvijeta na mladi plod tikvice, ubuši se u njega te ostaje unutra. Plod se deformira, a ostaje rupa čudnog izgleda na površini.

Helicoverpa armigera

Žuta kukuruzna sovica (lat. Helicoverpa armigera) jedan je od najopasnijih štetnika povrća. Izrazito je polifagna vrsta, napada preko 250 raznih biljaka.

Razvoj i razmnožavanje ovog štetnika potiču visoke temperature i padaline. Tipična je suptropska vrsta, a u naše krajeve leptiri dolijeću s područja Mediterana. Ovdje se dalje razmnožavaju i priključuju malobrojnim lokalnim populacijama.

Prezimi u stadiju kukuljice u tlu. Leptiri su raspona krila 30-35 mm. Leptiri lete od svibnja do listopada, a najbrojniji su u periodu kolovoz-rujan. Prednja krila su sivkasto zelenkasta ili crvenkasto smeđa, s tamnom pjegom u sredini, a stražnja su žuto-smeđa, sa širokom tamnom prugom pri kraju. Svježe odložena jaja okruglog su oblika i sjajne žuto-bijele boje, a prije piljenja ličinke postaju tamno smeđe.

Štete na tikvicama

Ovogodišnji vremenski uvjeti bili su odlični za razvoj žute kukuruzne sovice. Sami smo bili svjedoci, u većini polja tikvice naišli smo na gusjenicu, koja i čini najveću štetu. Odrasle gusjenice dužine su od 35 do 40 mm. Boja je vrlo promjenjiva, od sivo- zelene do crvenkaste, s tamnim uzdužnim prugama na leđnoj strani.

Najčešće se može primjetiti na cvijetu. S cvijeta prelazi na mladi plod. Plod se odmah deformira te postaje neprikladan za prodaju. Na mjestu gdje je sovica ušla u plod stvara se rupa, te se na tome mjestu najčešće može naći i gusjenica. 

Na slikama pogledajte kako izgleda gusjenica žute kukuruzne sovice na cvijetu i na plodu.

Objavljeno: 12.09.2022 / 09:47
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE