Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se sa štetnicima: kupusni moljac
MONITUS AGRO d.o.o.
Ovaj štetnik kupusa proširen je diljem RH
Kupusni moljac (lat. Plutella xylostella) je raširen diljem RH, gdje pravi najveće štete na kupusu, ali i na cvjetači. Najveće štete izaziva kada napadne već formirane glavice kupusa ili cvat cvjetače.
Prezimi kao kukuljica na raznim mjestima. U travnju izlijeće leptir, a leti u sumrak. Odlaže jaja na kupusnjače, i to na naličje lista, najčešće uz glavnu žilu. Gusjenice prvo prave mine u listu, zatim karakteristične prozorčiće, te na kraju izgrizaju cijelo lisno tkivo u nepravilnom obliku. Jačoj pojavi moljca pogoduje sušno vrijeme i viša temperatura.
Kukuljica je vretenasta oblika, a nalazi se zapredena u kokon pričvršćen na list. Gusjenice narastu do 12 mm, a tijelo im je suženo prema oba kraja. Zelenkaste su boje, isprva crne, kasnije smeđe glave. Leptir ima raspon krila oko 16 mm. Na tamnosivim krilima ima izrazito valovitu svijetložutu prugu.
Ovaj štetnik ima dosta prirodnih neprijatelja, ali napad ovisi o njihovom broju. Kemijsko suzbijanje potrebno je kad se na svakoj biljci nalazi više od 0,5 gusjenice. Suzbijanje treba provesti svakako prije nego se gusjenice zavuku u glavicu. Treba prskati sa što većom količinom vode, da bi insekticid došao i do sakrivenih gusjenica.
Objavljeno: 09.11.2020 / 09:53
Autor: MA
Pročitaj i ovo
CLOSE