Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Vijesti
Upoznajmo se sa štetnicima- repičin sjajnik na tikvenjačama
MONITUS AGRO d.o.o.
Sve češće se nalazi na tikvenjačama
Repičin sjajnik (lat. Meligethes arneus) najvažniji je štetnik uljane repice. Štete nastale od sjajnika na uljanoj repici nekad smanjuju prinos više od 50%. Značajne štete ne čini na tikvenjačama, ali samo upozoravamo da znate o čemu se radi. U polju smo na cvijetu tikvice i lubenice primjetili ovog štetnika, pa donosimo kratki opis.

Prezimi u zemlji uz rubove polja

Imago repičinog sjajnika je 2-2,5 mm dužine, tamnozelene ili tamnoplave boje, iako najčešće djeluje da je potpuno crn. Ličinka je žućkastobijela, naraste i do 4 mm. Preživljava u zemlji, uz rubove polja, a čim temperatura tla prijeđe 8 °C, a temperatura zraka barem 12 °C, aktiviraju se odrasli oblici. Prvo napadaju cvjetove maslačka, a zatim prelaze na uljanu repicu i ostale kulture, između ostalog i na tikvicu i lubenicu.

Štete se primjete na cvjetovima

Hrane se pupovima, buše ih i izgrizaju, te tako pupovi ne cvjetaju. Isto tako, sjajnik odlaže i jaja u pupove. Ličinka se razvija unutar njih, te nakon što se razvije prelazi u tlo gdje i prezimljuje.
Krajem svibnja i početkom lipnja primjećuju se prvi mladi kornjaši. Na slikama možete vidjeti sjajnika u akciji na cvijetu tikvice i lubenice. Na tikvenjačama ne nanosi velike štete, ali ga svakako treba kontolirati i suzbijati.
Objavljeno: 29.04.2022 / 22:49
Autor: Marin Mihaljević
Pročitaj i ovo
CLOSE